Arhivarea fizica a documentelor

Documentele vechi, nu sunt numai documente!

Documentele vechi reprezinta memoria vie a trecutului nostru, fie ca ne referim la trecutul familiei noastre, al comunitatii sau la istoria unei natiuni. Documentele vechi, reprezinta o mostenire sacra si permanenta a unei natiuni.

Arhivarea fizica a documentelor

Cunostintele specifice, procesele si actiunile concentrate in scopul eliminarii efectelor trecerii timpului asupra documentelor, pastrarii si conservarii documentelor pe tot parcursul perioadelor legale agreate, defineste Arhivarea fizica a documentelor.

Factorii care duc la degradarea documentelor sunt in majoritatea cazurilor aceeasi: umiditatea, temperatura, lumina, compozitia chimica a hartiei, bacteriile si ciupercile.

Din acest motiv, documentele vechi nu trebuie depozitate intr-un pod sau subsol, locuri in care conditiile obisnuite pot produce pagube.
 

Documentele trebuie pastrate si depozitate cu grija, in spatii special amenajate in cadrul carora factorii mentionati anterior sunt strict controlati iar efectual acestora este drastic monitorizat si diminuat.


S.D.A. - Servicii de Depozitare si Arhivare SRL, dispune de o echipa de specialisti in arhivare bine pregatiti si de spatii special destinate arhivarii si depozitarii documentelor.

In Romania, activitatea de arhivare, depozitare si conservare a documentelor este reglementata prin Legea Arhivelor Nationale, Nr. 16 din 2 aprilie 1996, precum si prin norme si coduri de buna practica aferente, care in acest site sunt expuse la sectiunea Legislatie.

In procesul de arhivare a documentelor, pentru protejarea acestora, se aplica intotdeauna "regula reversibilitatii", ceea ce inseamna ca orice actiune asupra documentului trebuie sa fie reversibila.

In acest context, trebuie sa tineti cont, ca procesul de laminare al documentelor, desi aparent le protejeaza, este un proces ireversibil.